Column | Pacht onder druk, bodem onder spanning
De Nederlandse pachtmarkt bevindt zich in een dynamisch speelveld, waarin regelgeving, beschikbaarheid en prijsvorming voortdurend veranderen. Vooral de kortdurende pacht is gevoelig voor marktontwikkelingen. In bepaalde regio’s zijn de pachtprijzen sterk gestegen, wat de toegankelijkheid voor agrariërs bemoeilijkt.
De manier waarop agrariërs grond pachten verandert. Vooral bij kortdurende pacht zijn de prijzen vaak hoog. Voor agrariërs betekent dit minder zekerheid. Ze weten niet of ze het land kunnen blijven gebruiken, en dat maakt investeren lastig.
Dit heeft gevolgen voor de bodem. Wie maar kort op een stuk grond werkt, zal minder snel investeren in goede bodemzorg. Denk aan het verbeteren van de bodemstructuur, het op peil houden van organische stof en de pH-waarde. Zulke maatregelen kosten geld en tijd, en leveren pas op de lange termijn wat op. Als je niet zeker weet of je het land volgend jaar nog hebt, neem je dat risico minder snel.
Bij langdurige pacht ligt dit anders. Boeren weten dan dat ze jarenlang op dezelfde grond werken. Dat maakt het aantrekkelijker om te investeren in de bodem. Denk bijvoorbeeld aan het aanvoeren van organische stof en de ruimere vruchtwisseling die ervoor zorgt dat de grond niet uitgeput raakt en de ziektedruk beperkt blijft.
Daarom wordt er gekeken naar nieuwe regels: lagere maximale prijzen voor kortdurende pacht, en meer vrijheid bij langdurige pacht. Zo wordt het aantrekkelijker om grond langdurig te verpachten. Het is voor mij als jonge boer een belangrijke zaak dat goede bodemkwaliteit voorop blijft staan. Dit vraagt langdurig en consistent overheidsbeleid: Nieuwe regels die zorgen dat langjarige pacht ruim baan krijgt.
De oproep aan verpachters is dus ook om goed na te denken over de te verpachten grond. Een gezonde bodem vraagt om geduld, zorg en zekerheid. Dat begint bij duidelijke afspraken over pacht tussen pachter en verpachter – zodat boeren de tijd krijgen om te investeren in de basis van ons voedsel!
Tom Custers – Bestuurslid LAJK