Agrarische sector in gevaar?

Alweer flitst een artikel onder mijn neus voorbij; kwart boeren heeft zeker geen opvolger. Volgens cijfers van het CBS zou het gaan om ruim 15.000 landbouwbedrijven. De kleinere bedrijven zouden meer moeite hebben met het vinden van een bedrijfsopvolger dan de grotere bedrijven. Tja, met de huidige agrarische economie, kan ik mij goed voorstellen dat grotere bedrijven meer voor de hand liggen, je moet er tenslotte je boterham mee verdienen. Terecht, NEE, want kleinere bedrijven verdienen ook een kans! Een klein bedrijf kan net zo goed kwaliteit leveren als een groot bedrijf.  

De melkvee – en geitenhouders lopen voorop in de bedrijfsopvolging, twee derde van de melkveehouders boven de 55 heeft een opvolger. Blij verrast, want het wordt hun niet makkelijk gemaakt door Van Dam, met de huidige onzekere regels kan een jonge opvolger toch geen toekomstig ondernemerschap uitwerken. En dan te bedenken dat Nederland de tweede grootste landouwexporteur is. Kunnen we die kwantiteit en vooral kwaliteit nog wel blijven leveren als het de opvolgers zo lastig gemaakt wordt. 

Maar is de agrarische sector in gevaar? Nee in mijn ogen niet, ook al zijn het niet de directe boerenzonen of dochters, er zijn genoeg geïnteresseerde agrarische jongeren die maar wat graag de start maken als boer. Als ik alleen al kijk naar de enthousiaste leden in onze provincie, zouden we ons toch geen zorgen hoeven te maken. Echter, dat doen we toch, als het rendement zodanig tegenvalt dat het de eigen kinderen al afschrikt, zal een potentiele opvolger van buiten de familie, die bovendien de gunfactor al iets minder mee heeft, zich nog een extra keer beraden.  

Wij, als LAJK, zullen de agrarische jongeren blijven steunen. Tegen de boeren die nog geen opvolger hebben, zou ik willen zeggen, kijk eens buiten uw familie door middel van het project ‘’Boer zoekt Boer’’ van het NAJK en geef deze enthousiaste leden een kans. Zo werken we samen aan een voort groeiende toekomst van de agrarische sector!  

 

Manon Pinkers

Dagelijks Bestuurslid LAJK