Een stevige bodem, met liefde van onze akkerbouwers

Buiten is het koud… In de gang hangt de kapstok vol jassen, mutsen en sjaals en wat ruik je in de keuken? Heerlijke erwtensoep! De hele herfst is er geoogst. Tracktors met kiepwagens en oogstmachines reden af en aan door het Limburgse land. En dan kunnen we eindelijk proeven van dit traditionele mengsel van prei, knolselderij, aardappelen, peen, ui, vlees, spliterwten en worst.

Als er daarna nog plek over is bakken we pannenkoeken die we opeten met een laagje stroop.

Wat een heerlijke producten komen voort uit de akkerbouw!!! Maar hoe vaak realiseren we ons dit nu eigenlijk echt?

De gezellige tijd is aangebroken. Het wordt later licht en is vroeg donker. De akkerbouwer is bezig met het maken van plannen voor het komende voorjaar. In de werkplaats worden alle machines onderhouden. Er is tijd voor bijscholing, studieclub bijeenkomsten, de boekhouding maar ook voor elkaar!

Een akkerbouwer kent perioden van hollen en rustig aan, maar nooit van helemaal stil staan. Als eigen baas, maar in samenwerking met zo velen en onder toezicht van moeder natuur zorgt hij (of zij!) voor heerlijke producten en ingrediënten voor de meest uiteenlopende gerechten.

Wist je dat…

  • Meer dan de helft van ons landschap door de boeren beheerd wordt?
  • Voor de meeste akkerbouwgewassen de cyclus in het voorjaar begint?
  • Maar sommige gewassen al voor de winter gezaaid worden?
  • Er voor aanvang van een nieuws teeltseizoen meestal grondmonsters genomen?
  • Deze monsters geanalyseerd worden en aan de hand daarvan wordt berekend hoeveel van welke mest er wordt toegediend?
  • Er verschillende manieren zijn van grond bewerken?
  • De boer kiest voor de juiste machines afhankelijk van de grondsoort, conditie van de grond en het gewas dat hij gaat telen?
  • Er behalve zand en löss in Limburg ook rivierklei en zelfs een beetje veen te vinden is?
  • Er binnen deze grondsoorten ook nog veel verschillen zijn?
  • De Zuid-Limburgse lössgronden gelukkig wat water vast kunnen houden?
  • Het grondwater in Zuid-Limburg te diep zit om te kunnen beregenen?
  • We dagelijks veel akkerbouwproducten binnen krijgen?
  • Maïs voor verschillende doelen geteeld wordt?
  • Friet wereldwijd nog steeds aan populariteit wint?
  • Er soms discussie bestaat of bepaalde gewassen tot de akkerbouw of de tuinbouw horen?
  • Conservegroenten ook tot de akkerbouwgewassen gerekend worden?
  • De bietencampagne duurt van half september tot in december?
  • In deze tijd alle Nederlandse suikerbieten naar de suikerfabriek getransporteerd worden?
  • Er ongeveer 6 suikerbieten nodig zijn om een kilo suiker over te houden?
  • Het tijdens de oogst vaak onvermijdelijk is om met landbouwmachines op de openbare weg te verkeren?
  • Het niet de bedoeling van de boer is om het verkeer op te houden?
  • Er modder op de weg kan komen tijdens de oogstperiode?
  • De meeste boeren de modder dezelfde dag nog op proberen te ruimen?
  • Granen veel verschillende toepassingen kennen?
  • Gerst een belangrijk bestanddeel is in bier?
  • Meel gemalen graan is?
  • Bloem ook gemalen graan is maar zonder de zemelen en kiemen? (het is dus alleen het binnenste van de korrel)
  • Tarwe gebruikt wordt bij het bakken van brood, gebak, cake en pannenkoeken?
  • Rogge gebruikt wordt voor roggebrood, peperkoek, knäckebröd en pepernoten?
  • Maïs gebruikt wordt voor het maken van cornflakes, tortilla’s en maïsbrood?
  • Er veel ontwikkelingen zijn op het gebied van precisielandbouw?
  • Er hierbij nieuwe technologie gekoppeld wordt met data en bekende technieken?