Column: Zo vrij als een vogel…
Zo vrij als een vogel
Je ziet en hoort het steeds vaker, schade door vogels. In onder andere de maisteelt wordt dit probleem alsmaar groter. Percelen waar de gezaaide mais het daglicht begint te zien worden massaal bewerkt door het gevogelte. Het zijn vaak kraaien, roeken of kauwen die in grote getalen landen en in een mum van tijd aanzienlijke schade aanrichten. De jonge plantjes worden uit de grond getrokken en het zaadje is de vangst.
Sinds het verbod van de zaadbehandeling op maiszaad is de overlast aanzienlijk groter geworden. Veredelingsbedrijven en zaadleveranciers zijn druk in de weer alternatieven te ontwikkelen, maar tot nu toe kan er nog niets tippen aan de werking van de oude vertrouwde zaadbehandeling.
Provinciaal kan er faunaschade gemeld worden via “Bij 12”. De schade wordt getaxeerd, en als er aan alle voorwaarden wordt voldaan, en dat zijn er nogal wat, wordt er een schadevergoeding uitgekeerd.
Het lijkt erop dat de instanties er alles aan doen om onder dat laatste uit te komen. Eén van de voorwaarden is het akoestisch verjagen van het vogelgeweld, doormiddel van bijvoorbeeld een knal apparaat. Daarbij lopen provinciaal en gemeentelijk beleid elkaar in de voeten. In veel gemeenten is er geen beleid voor het verjagen van gevogelte doormiddel van knalapparatuur. De handhaving beschouwt het als geluidsoverlast en dwingt in veel gevallen om de apparatuur weg te halen. Verjaging door bijvoorbeeld linten werkt vaak maar tijdelijk, de vogels zijn er snel aan gewend. Een goede samenwerking met de jager van het gebied lijkt cruciaal om de overlast in de hand te houden.
Veelal blijft het bij “ver” jagen aangezien het beschermde diersoorten zijn.
Wanneer de planten voldoende zijn ontwikkeld is het gevaar geweken, en kan het overgebleven gewas uitgroeien tot kwalitatief veevoer. Althans, als overig wild het gewas spaart.
Jean Nicolaes, Bestuurslid LAJK