Dichter bij de boer

De burger dichter bij de boer brengen

De burger dichter bij de boer brengen, een begrip wat met de dag belangrijker wordt! Aan ons, alle boeren van Nederland, is het de missie om te zorgen dat de vooroordelen en negatieve gedachtes bij de burgers worden aangepakt. Pas als je met eigen ogen hebt gezien hoe het werk eraan toe gaat, pas dan kun je een goed oordeel vellen en heb je naar mijn mening ook pas echt recht van spreken.

Steeds vaker wordt er maar met een vingertje naar de boer gewezen, waarom, omdat de meeste burgers niet weten hoe het er echt aan toe gaat op een boerenerf. Iedere dag kun je wel ergens op sociale media, berichten lezen waar de boer wordt weg gezet als een crimineel. De ene keer gaat het om tractors die te hard rijden, de andere keer wordt er weer gesproken van mega stallen.  Een zeer onterecht beeld van de agrarische sector in Nederland, we behoren tenslotte tot een van de belangrijkste exporteurs in de wereld. Daarnaast wordt onze kennis wereldwijd ingezet.

Als agrarische jongerenvereniging worden we ons steeds meer bewust van het feit, dat het belangrijk is kort bij de burger te staan. Door ons in te zetten om de agrarische sector positief in het nieuws te krijgen, enthousiasmeren we ook de jongeren meer om te kiezen voor een toekomst in de agrarische sector. De negatieve berichtgevingen en de strenge wetgevingen in Nederland zorgen ervoor dat de jongeren steeds vaker een andere richting uitgaan, omdat dit ze een betere toekomst biedt. Steeds meer agrarische bedrijven verliezen hierdoor een opvolger. Dit is uitermate zonde voor de mooie familiebedrijven die zijn opgezet.

Door verschillende activiteiten te organiseren waaronder opendagen op bedrijven willen we de kijk van de burgers op de agrarische sector verbeteren, de jongeren stimuleren hun passie te behouden en te laten zien hoe trots Limburg mag zijn op de diverse sectoren! Het brengt niet alleen de consument en de boer dichter bij elkaar, het is ook een kennisuitwisseling tussen de boeren onderling.

Een voorbeeld hiervan is de jaarlijks terugkerende Boerderij-kijk dag van AJK Zuid-Limburg. Deze zal dit jaar plaats vinden op 23 September a.s. bij het Melkveebedrijf van Fam. Lemlijn, Terlinden 2, in Noorbeek.

 

Manon Pinkers