“Discussiestuk provinciaal behandelen de moeite waard”

Voor het eerst sinds een aantal jaren is er na afloop van de PB (Provinciaal Bestuur) vergadering van het LAJK weer een NAJK discussiestuk gezamenlijk besproken. Per seizoen stelt het NAJK 3 discussiestukken samen. Elke provincie is vrij in de invulling waarop deze behandeld worden. Wel wil het NAJK graag de meningen over de stellingen terug gekoppeld zien worden zodat ze ermee aan de slag kunnen en ook richting politiek een duidelijk standpunt kunnen bepalen namens het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt.

In Limburg zijn de laatste discussiestukken binnen de afdeling besproken waarna de uitkomsten van de stellingen centraal verzameld en gebundeld naar het NAJK toe gingen. Binnen een regio zijn de verschillen niet zo groot dan over de hele provincie. Daarom is het volgens het huidige LAJK bestuur zeker de moeite waard om het discussiestuk provinciaal te bespreken.

LAJK Partner Arvalis was paraat met 2 adviseurs, Paul Venner en Maarten van Cruchten. Beide heren gaven een mooie inleiding over de huidige fosfaatregelgeving en de kringloopwijzer. Daarna werden de NAJK stellingen besproken. Intensieve en extensieve, dierlijke en plantaardige sectoren. Allemaal waren ze vertegenwoordigd. Feiten en belangen werden duidelijk. Het fosfaatvraagstuk is daarmee nog niet helemaal opgelost, maar de jongeren luisterden naar elkaar en spraken hun twijfels uit.

En de stellingen, die zijn voor een groot deel eenduidig beantwoord. Zij het met hier en daar een kanttekening. NAJK, het spel gaat door in Utrecht!