EU?

Afgelopen week kwam mij het nieuws ter oren dat Nederlandse banken tientallen miljoenen euro’s hebben geleend aan een van de grootste kippenbedrijven ter wereld, in Oekraïne. Dit kippenvlees wordt een directe concurrent van de Nederlandse vleeskippen. Oekraïne valt niet binnen de EU, met het oog op het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Oekraïne zal de export daardoor nog eens omhoog gaan. In Oekraïne hoeven zij lang niet aan zoveel regels te voldoen als onder andere Nederlandse boeren, in mijn ogen dus geen eerlijke strijd voor de Nederlandse boeren. Wat mij vooral steekt is dat de Rabobank, toch wel de bank ‘voor de boeren’ nu onze concurrenten aan het financieren is.
Daarnaast liegen de aantallen er ook niet om, in het desbetreffende bedrijf in Oekraïne worden binnenkort jaarlijks zo’n 332 miljoen kippen geslacht, terwijl in Nederland jaarlijks 465 miljoen kippen geslacht worden.
Er is al discussie, Oekraïne produceert ook eieren voor de Europese markt, waarvan de kippen nog gewoon in legbatterij zitten, ondanks dat dit in Nederland al lang verboden is. Hierdoor zijn de kosten voor de producenten daar een stuk lager als voor de producenten in Nederland, terwijl de eieren op dezelfde markt (en dus voor dezelfde prijs) verkocht worden.
De staatssecretaris vindt dat Oekraïne zich moet inspannen zijn wetgeving op een lijn te brengen met die van de EU, maar er geen harde afspraken en is het voor ons pluimveehouders maar afwachten hoe het gaat lopen. Ik vraag me af of we als land wel altijd voorop moeten lopen met de nieuwste technologieën, wetgeving enz., als dit zoveel ondernemers in moeilijkheden brengt, omdat concurreren met het buitenland financieel zo een stuk moeilijker is. Vooralsnog is het denk ik enkel de tussenhandel die hiervan profiteert.

Willem Evers
P1040807