Hoe duurzaam zijn we eigenlijk?

Hoe duurzaam zijn wij eigenlijk?

Sinds november 2018 mag ik mij Nuffield Scholar noemen. Nuffield is een wereldwijd netwerk met boeren, die allen hun kennis in een versneld tempo willen verrijken. Kennis delen staat dan ook centraal binnen Nuffield. Het is de bedoeling om tijdens reizen over de wereld je eigen studie onderwerp in te vullen. Door de toegang tot het Nuffield netwerk zitten er op heel veel plekken in de wereld mensen die jou maar al te graag willen helpen, wat vanzelfsprekend andersom ook wordt verwacht. In begin maart is het Nuffield traject van start gegaan, 2 weken lang hadden we een congres in Iowa (U.S.A.) met de andere Nuffield Scholars waarvan er dit jaar 70 zijn. Veel presentaties, kennis maken en vooral netwerken met elkaar. Wat ik al een beetje had gedacht maar nog veel meer waar bleek te zijn is, hoe iedereen tegen de Nederlandse agrarische sector aan kijkt. Met veel bewondering kijken zij hoe wij in veel dingen voorop lopen. Echter de discussies gingen verder en dieper in op sommige onderwerpen. Zo kwamen we op het onderwerp over de grondprijzen. De eerste reactie was altijd dat men in een lach schoot. Waar ook ter wereld ze vandaan kwamen, onze grond prijs vindt men belachelijk, en iedereen vroeg dan ook hoe wij over duurzaamheid konden praten binnen onze landbouw met dit soort prijzen. Na twee weken te hebben kunnen sparren met buitenlandse boeren kwam ik dan ook tot de conclusie dat wij helemaal niet zo duurzaam bezig zijn. Hoe moet ik als jonge boer in de toekomst mijn bedrijf op een verantwoorde manier voorzetten in het systeem waarin wij nu zitten. Een ding weet ik zeker, dat het huidige systeem voor bijna geen enkele jonge boer haalbaar is. Hoe kan ik mensen vertellen dat ik duurzaam bezig ben als ik met de huidige grondprijzen alleen kan investeren in de financiering van de grond en niet in de bodem gezondheid en de weerbaarheid van mijn grond.

Willem Voncken – Voorzitter LAJK