Varkenshouders van de toekomst

Varkenshouders van de toekomst

Het zijn roerige tijden in de varkenshouderij. In de mestafzet moet een nieuwe balans komen, de AVP is afgelopen zomer in één keer heel dichtbij gekomen en daarbij zijn ook de biggenprijzen flink onder druk komen te staan. Er is een flinke stoppersgolf aanstaande, onder andere ook als gevolg van bedrijven zonder opvolgers. Al met al geen zaken waar je als toekomstige varkenshouder energie uit haalt. Ondanks dat zie ik bij het LAJK dat er nog altijd een mooie groep jonge ondernemers klaar staat voor een toekomst in de varkenshouderij. Jonge ondernemers met nieuwe ideeën voor hun toekomstige bedrijfsvoering, ondernemers die verder willen gaan met datgene wat de vorige generatie heeft opgebouwd, ondernemers die zin hebben om aan de slag te gaan.

Dat de toekomst er anders uit gaat zien mag duidelijk zijn, zoals de Rabobank voorspelde zal het aantal varkenshouders flink gaan dalen maar waarschijnlijk gaat de diversiteit ook groter worden. Conceptproductie blijft zich ontwikkelen, of het nu conceptproductie in een keten is of conceptproductie met eigen afzet, allemaal een verrijking voor de varkenssector. Iedere ondernemer zal toch een duidelijke richting moeten kiezen voor iets wat het beste bij hen of het bedrijf past.

Binnen het LAJK zie je dat leden hier ook voor open staan, door de activiteiten probeert iedereen zich persoonlijk te ontwikkelen maar wordt er ook in de keuken gekeken bij bedrijven, zowel binnen als buiten de sector, die zaken anders doen dan de rest. Op deze manier proberen we onze leden ook inspiratie te geven voor hun eigen (toekomstige) bedrijven. Tegelijkertijd een mooie mogelijkheid om andere jonge ondernemers in hetzelfde vakgebied te ontmoeten.

Ondanks de roerige tijden zijn er ook positieve zaken te noemen. De provincie stelde onlangs weer de regeling voor verduurzaming van agrarische bedrijven voor jonge ondernemers open en vanuit de politiek komen er ook positieve signalen door onder andere een voorlopig akkoord over de meststoffenverordening in Europa. Samen met een brede blik van de toekomstige jonge ondernemers geeft dit weer energie om te werken aan een varkenshouderij waar we ook in de toekomst trots op kunnen zijn.

Patrick Classens