Wat is goed?

Aan het einde van het jaar wil ik wel eens in de verleiding komen om een lot te kopen voor de oudejaarsloterij. Ik bouw dan een week luchtkastelen en verzin zo veel nuttige dingen waar ik al die miljoenen aan kwijt wil. Normaal gesproken speel ik niet mee aan de grote loterijen. De postcodeloterij stuurt meerdere malen per jaar reclame en probeert ons over te halen: Want wat ALS de rest van de straat allemaal stinkend rijk wordt en wij, arme stakkers, gewoon moeten werken voor ons geld? Die kans is zo klein dat ik het wel aan durf. Bovendien gun ik mijn buren best een fortuin en denk ik dat ik daar niet ongelukkiger van zal worden.

Een goede bekende van mij speelt mee omdat ze daarmee de goede doelen steunt en alle mensen die langs de deur komen namens deze goede doelen kan vertellen dat ze al mee speelt met de Postcode Loterij en daarmee deze doelen al steunt. Maar wie zijn deze goede doelen?

Recent las ik in de Nieuwe Oogst dat Wakker dier één van de goede doelen van de Postcode Loterij is en jaarlijks 500.000 Euro ontvangt. Hoe selecteert de Postcode Loterij haar goede doelen? En hoe goed zijn de goede doelen? Wie zegt dat ‘goed’ ook echt goed is? Ik heb de lijst van 95 organisaties eens bekeken. Van minimaal de helft van deze doelen heb ik nog nooit gehoord. Eén aantal zou ik ook als goed doel bestempelen en andere van deze doelen zijn wat mij betreft gewoon niet goed (genoeg)

Hoeveel boeren spelen mee aan de postcode loterij? Zullen ze weten dat er een half miljoen per jaar naar een club gaat die de intensieve veehouderij wil uitroeien? Een bedreiging? Ja, zeker! Of kunnen we er een kans van maken? Komen initiatieven zoals Varkens vandaag, Meggies, Boerderij Educatie en het NAJK ook in aanmerking voor een half miljoen per jaar van de postcode loterij? Misschien is dit het proberen wel waard.

 

Agnes van den Goor

Regiocoördinator LAJK