De boer dat is de keerl.

De boer dat is de keerl.

2019 wat een jaar. Begonnen met droogte waardoor de oogsten tegen vielen. Bezetting van de stallen in Boxtel. Afschieten van het PAS en het begin van de stikstof problematiek. Politici die zeggen “halveren die veehouderij”. En aan het eind van het jaar de boerenprotesten.
Misschien hebben jullie mij gehoord op de radio en gezien op L1. Hier liet ik horen dat er twijfel is onder de jonge boeren, dat ook ik twijfel of ik wel boer moet willen worden. De gedachte “is mijn passie en liefde voor dit vak en leven groot genoeg om deze keuze te maken?“, ging dan ook vaak door mijn hoofd.
Wanneer je uit alle hoeken van Nederland trekkers en bussen met jonge boeren over de snelweg naar den Haag ziet aankomen. Dan doet dat wat met je, dan voel je dat je er niet alleen voor staat als boer. Als je op social media leest dat 98% van de burgers achter de boeren staat, dan voel je je gesteund en toch wel gewaardeerd.
Als je dan na een mooie en onvergetelijke dag weer thuis bent tussen de koeien. Dan weet je waarom je 24 uur per dag, 7 dagen in de week klaar staat voor de dieren en de boerderij. Boer wordt je niet, boer ben je omdat je met liefde en passie voor dit vak en deze manier van leven hebt gekozen, omdat deze manier van leven je voldoening geeft.
Ik durf dan ook met trots en zonder twijfel te zeggen.
Mijn ouders zijn boer! Ik ben boer! En ik zal altijd boer blijven!
En natuurlijk weet ik ook dat we nog veel uitdagingen te verduren krijgen. De hele stikstof discussie is nog maar net begonnen. De Urgenda uitspraak en de Green Deal zullen ook gevolgen hebben voor de agrarische sector.
Als er iets is wat onze sector heeft laten zien, dan is dat boeren het ondernemerschap en de ambities hebben om elke uitdaging aan te gaan. Met gezond boeren verstand en daden in plaats van woorden komen we elke keer verder. Want uiteindelijk komt het op één ding neer, de boer dat is de keerl die ’t moet doen.

Mayco Ten Kate