Luisteren loont

16 Maart zijn Marlou Absil (oud-wethouder gemeente Peel en Maas) en Andre Prins (senior trainer, coach en consultant) een training komen geven voor bestuursleden van het LAJK en de afdelingen. 27 Bestuurders hadden zich hiervoor aangemeld. 

Na een lekker avondmaal bij Ons Boerenerf in Nederweert-Eind, stak Marlou van wal. Met als thema “Van Tegenstanders naar Medestanders” kwam zij vertellen over haar ervaring als wethouder. Indertijd heeft ze bij de bouw van het gemeentehuis in Panningen veel tegenstand ondervonden van de bevolking, zo’n 12500 mensen hadden een petitie getekend tegen de bouw van het gemeentehuis voor 18,7 miljoen euro. 

Marlou vertelde ons over de valkuilen die er waren en hoe je deze hevige tegenstand toch kan ombuigen naar wat positiefs.

Ze heeft zelfs een van de felste tegenstanders zover gekregen om mee te denken hoe ze het gemeentehuis duurzamer en goedkoper konden maken. 

De succesfactor van grote bedrijven als Apple en personen als Martin Luther King is dat ze beginnen met het waarom, begin met het gevoel en niet met ‘wat en hoe’. 

Mensen meekrijgen in je filosofie is vaak veel succesvoller als je begint met het ‘waarom’. 

Niet voor niets sloot ze ook af met de woorden: “Luisteren naar de burger loont” 

 

Vervolgens was het de beurt aan Andre Prins, hij heeft veel ervaring als trainer in de zakelijke wereld. De bestuursleden hebben vaak het gevoel dat ze veel tegenstand ondervinden tijdens gesprekken met de politiek of met de buurt.

Op de vraag hoe we deze vicieuze cirkel kunnen doorbreken, was het advies om meer diepgang brengen in de het gesprek en uit te zoeken waarom je gesprekspartner op een andere manier over de kwestie denkt.  

Vaak zijn er veel misverstanden over onze sector, probeer mensen beter te informeren en zo een reëel beeld mee te geven over de agrarische sector. 

IMG_6520 IMG_6533 IMG_6535 IMG_6551 IMG_6601 IMG_6504