Stem voor je toekomst!

Stem voor je toekomst!

Maart 2021. We staan aan de vooravond van de verkiezingen. Misschien heb je jezelf al afgevraagd op wie je gaat stemmen. Ik heb mij dit in ieder geval wel al afgevraagd. Maar welke partij komt nu eigenlijk op voor de belangen van de jonge boeren?

Afgelopen zondag was het verkiezingsdebat op tv. Een melkveehouder stelde een vraag aan Sigrid Kaag (D66) over de stikstofreductie en de halvering van de veestapel. Zoals bekend is, is D66 vóór de halvering van de veestapel. De melkveehouder gaf aan dat de agrarische sector heel graag haar steentje wilt bijdragen aan de stikstofreductie. Maar hij bood ook alternatieven aan om deze reductie te realiseren. Stikstofreductie is namelijk ook mogelijk zonder halvering van de veestapel. Tot mijn verbazing was mevrouw Kaag niet eens op de hoogte van deze alternatieven. Met andere woorden, er wordt een conclusie getrokken zonder überhaupt de alternatieven bekeken te hebben. En dan ook nog eentje met zo’n grote gevolgen. Ongelofelijk… Dit maakte voor mij nogmaals duidelijk dat het belangrijk is om onze stem te laten horen.

Hoe kunnen wij als jongeren toekomstplannen maken, investeren en verduurzamen zonder stip aan de horizon? Het is belangrijk dat onze stem gehoord wordt in politiek Den Haag waar beleid gemaakt wordt. Gelukkig voert het NAJK een sterke lobby voor ons in Den Haag. Maar wij kunnen ons eigen steentje ook bijdragen door zelf naar de stembus te gaan.

Maar genoeg over de verkiezingen. Maart betekent natuurlijk ook het begin van het voorjaar. En wat kijk ik daar ontzettend naar uit! De zon gaat weer schijnen. De dieren kunnen langzaam aan weer naar buiten. De gewassen kunnen gezaaid worden. De lentekriebels zijn bij ons op de boerderij volop aanwezig. Laten we ook hopen dat in het voorjaar de lockdown weer langzaam minder wordt en wij snel weer bij elkaar mogen komen. Ik kijk hier in ieder geval erg naar uit en wens jullie een vruchtbaar seizoen.

Carmen Eggen
Bestuurslid LAJK