Kringlooppolitiek en korte-ketens
Dat we op sommige plaatsen in de Limburgse politiek goed zijn in het in stand houden van ‘korte ketens’ bleek maar weer uit de media de laatste weken. Elkaar helpen en versterken waar het kan…
Iets wat boeren en boerinnen om mij heen overigens ook doen, in de positieve zin. Ze houden zich bezig met het ontwikkelen van kringlopen, nieuwe verdienmodellen en afzetmogelijkheden voor hun lokaal geproduceerde producten. Zij starten vol enthousiasme met de verwerking, verwaarding en afzet van hun eigen producten. Soms ontstaat het spelenderwijs met vallen en opstaan, maar meestal degelijk doordacht en bepakt met de nodige kennis door cursussen en opleidingen.
Je kunt het je zo gek niet bedenken: van het telen en verwerken van (nieuwe) gewassen of rassen, het maken van dranken, het houden van vee op eigen wijze, het samenstellen en verkopen van vleespakketten, het starten van een boerderijcamping, tot het verwerken van melk tot kazen, ijsjes en yoghurt. Noem maar op! Het nieuwe gemengde bedrijf is op kleine schaal vaak direct om ons heen terug te vinden.
Deze ondernemende groep weet elkaar ook snel te vinden. Zo ontstaan ook in de boerderijwinkels bonte verzamelingen van producten uit de directe omgeving. Deze uitwisseling van producten heeft een olievlekwerking en versterkt de winkels en het bereik bij de consumenten. Dit noem ik dan maar de kringloop van de lokale economie. Elkaar helpen en versterken waar het kan.
Door het directe contact met de afnemers ontstaat er een beter gevoel bij de markt. Het gevoel dat vaak verloren is gegaan als het product als bulk afgezet wordt. Dat gevoel moet je terug zien te krijgen. Tevens krijg je feedback van je afnemers op je product en deze informatie kun je weer omzetten naar de hoofdtak van het bedrijf. De neventakken of korte ketens zijn de voelsprieten voor de hoofdactiviteit!
Er is geen betere leerschool dan de praktijk. Door te experimenteren doe je de belangrijkste ervaringen op.
Guido Brouwers,
Fruitteler en regiocoördinator LAJK