Vertrouwen

LAJK Voorzitter Willem, is een van de columnisten van onafhankelijk landbouwvakblad Stal & Akker.

Het voorjaar, normaal een tijd van hollen en stil staan. Waar we vorig jaar tussen de buitjes door konden zaaien en planten ging het dit jaar van zelf. Een voorjaar waar zelfs een generatie voor mij van zei dat ze het nog nooit hadden meegemaakt. De grond was mooi aan gedroogd er is een redelijke winter met vorst over heen gegaan. Als er een contract bestond om het voorjaar vast te leggen hadden dit jaar veel boeren getekend. Social media stroomde vol met foto´s van de voorjaars werkzaamheden door het hele land. Overal ging het van een leien dakje, alle boeren waren blij dat het zo goed ging.

Helaas wordt de glimlach steeds kleiner, eerst de fruitsector die geraakt werd door de nachtvorst en nu de aanhoudende droogte. Haspels draaien overuren om alles vochtig te houden. Gelukkig houd onze löss grond het vocht goed vast. Dat is ook wel nodig want beregenen kunnen we niet. Sloten kennen we niet en het grondwater zit op 80 meter diep. Zolang we niet te veel werken in de grond in het voorjaar en de capillaire werking verbreken kan deze een hele tijd vooruit zonder regen.

Ook is het droge en warme weer wel gunstig. Waar we vorig jaar de aardappelen al 3 tot 4 keer hadden gespoten tegen phytophthora hebben we dat dit jaar pas 1 keer gedaan en bleek het achter af ook nog niet nodig. Er is totaal geen ziekte druk op de gewassen waardoor ze zich sterk houden. Ook met nieuwe technieken en apps kunnen we deze ziekte druk steeds beter in de gaten houden. De kunst is nu om een goede verhouding tussen de beschikbare technieken en het ouderwetse boerenverstand te vinden. Het blijft moeilijk om op een computer te vertrouwen. Voor mijn generatie een stuk makkelijker, voor vele een hele stap. Het is altijd leuk om aan een consument te vertellen waar we mee bezig zijn en welke technieken we tot onze beschikking hebben. Hun kijk op een product wordt dan heel anders. Als ze eenmaal snappen dat we er alles aan doen om zo weinig mogelijk middel te gebruiken is het ook niet meer erg dat we het gebruiken. We houden onze gewassen gezond en daardoor ook hun voedsel en zijn ons hier ook bewust van. Een gezond leven begint met gezond voedsel. Bewuste boeren voeden immers de wereld.

Willem Voncken